#ciasta #ciasteczka #słodkości #wypieki

Słodki świat wypieków

MIKOŁAJKOWE BABECZKI

 

Słodziaki babeczkowe, które były u nas na Mikołajki :-). Tradycyjne ciasto babeczkowe z nutą kokosową, krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.. Prezentacja babeczek w dużej mierze zależy od Waszych zdolności i wyobraźni, których na pewno na tegoroczne Święta Wam nie zabraknie!

Składniki na 9 babeczek (lub 6 wyższych, jak u mnie):

  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu kokosowego 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt kokosowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. 

Ponadto:

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 pełne łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • wiórki kokosowe do obsypania
  • czerwone groszki czekoladowe do dekoracji 

Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.

Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą (1 cm) okrągłą tylką. Udekorować babeczki, oprószyć wiórkami kokosowymi. Na szczycie każdej z babeczek umieścić czekoladowy pomponik :-).

Smacznego :-).

Mikołajkowe babeczki

BABECZKI RENIFERY

 

Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady.

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:
Ciasto:

  • 210g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 120g masła
  • 200g cukru
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 70g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)

Ganache:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 140ml płynnej, śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • duże precelki
  • biała masa cukrowa/ masa marcepanowa lub białe pastylki
  • drażetki m&m's
  • parę kostek czekolady gorzkiej
  • biszkopty okrągłe

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto. Czekoladę posiekać. Odstawić na bok.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Odstawić na bok.
  3. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian i stopniowo suche składniki z miski i mleko. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wmieszać szpatułką lub łyżką drewnianą posiekaną czekoladę.
  4. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do formy mniej więcej do 2/3 wysokości papilotki. (Wychodzi ok. 14 sztuk).

2

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować ganache. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawić na bok lub w chłodne miejsce, aż polewa lekko zgęstnieje i będzie utrzymywać się na babeczkach.
  3. Na babeczkach rozsmarować ganache. (Polewy pozostanie). Ułożyć biszkopty i połamane (lub przecięte na pół nożem) precelki. Z masy cukrowej uformować kulki, spłaszczyć je i ułożyć na polewie.
  4. Troszkę czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Z czekolady zrobić źrenice, przykleić m&m do biszkopta i namalować buzię.

Smacznego.

Babeczki renifery

BABECZKI ŁAPKI

 

Bardzo proste babeczki dziecięce, nie wymagające żadnych umiejętności w dekorowaniu. To łapki/ ślady pieska, misia, a może jeszcze innego zwierzaka. Wystarczy rozsmarować krem na babeczkach i ułożyć na nim ciasteczko, po cztery drażetki i już łapki gotowe.

Uwaga: Dekoracja jest mało trwała. Krem rozpuszcza kolorową otoczkę z m&m'sów. Dlatego najlepiej jest krem i drażetki nałożyć na babeczki niedługo przed podaniem. Jeśli babeczki mają być dłużej przechowywane to polecam zrobić masę maślaną lub budyniowo- maślaną .

Składniki:

  • dowolne ciasto na muffinki lub babeczki

Krem:

  • 100g masła
  • 200g serka kremowego typu Philadelphia
  • 20g cukru pudru

Dodatkowo:

  • czekoladowe markizy typu oreo
  • m&m's zwykłe lub z orzeszkami (należy z paczki wybrać brązowe)

Sposób przygotowania:

  1. Upiec ulubione babeczki lub muffinki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dalej ucierając dodać serek i zmiksować chwilę, do połączenia się składników.
  3. Krem rozłożyć na babeczkach, nakładając dość grubą warstwę.
  4. Następnie położyć ciasteczko i powtykać po 4 m&m's.
  5. Babeczki przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Babeczki łapki

MUFFINKI Z SZARLOTKOWYM NADZIENIEM.

Składniki

1,5  szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka prażonych jabłek ze słoika
cukier puder do oprószenia

Przepis

 

Do miski przekładam wszystkie składniki ciasta, krótko je miksuję tylko do połączenia się składników i otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Formę na muffinki wykładam papilotkami papierowymi. Do każdej foremki wlewam łyżkę ciasta. Na środek ciasta kładę kopiastą łyżeczkę prażonych jabłek ze słoika. Na wierzch wykładam kolejną łyżkę ciasta. Wstawiam blachę z muffinami do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 20 minut.
Po upieczeniu muffiny posypuję cukrem pudrem i podaję.

Muffiny z szarlotkowym nadzieniem

Pomarańczowe babeczki z makiem i białą czekoladą

Pomarańczowe babeczki z makiem i białą czekoladą

Nie ma świąt bez chociaż jednego babeczkowego wypieku, tym bardziej, że świąteczne, piękne papilotki do wypieków kuszą, oj kuszą... :-). Tym razem skromnie, ale bardzo smacznie - proste babeczki pomarańczowe z makiem i polewą z białej czekolady. Zamiast nich można oczywiście upiec jedną większą babkę, smacznego :-).

Składniki na 10 babeczek:

  • 125 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki maku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.

Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy, mak, zmiksować.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników.

Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Polewa z białej czekolady:

  • 100 g białej czekolady, posiekanej
  • 40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

W garnuszku nad parującym wrzątkiem umieścić czekoladę i kremówkę. Odczekać kilka minut, do roztopienia się czekolady, co pewien czas mieszając. Przestudzonym sosem udekorować babeczki.

Smacznego :-).

Pomarańczowe babeczki z makiem i białą czekoladą



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl