#ciasta #ciasteczka #słodkości #wypieki
MIKOŁAJKOWE BABECZKI
Słodziaki babeczkowe, które były u nas na Mikołajki :-). Tradycyjne ciasto babeczkowe z nutą kokosową, krem śmietankowy z wiórkami kokosowymi.. Prezentacja babeczek w dużej mierze zależy od Waszych zdolności i wyobraźni, których na pewno na tegoroczne Święta Wam nie zabraknie!
Składniki na 9 babeczek (lub 6 wyższych, jak u mnie):
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt kokosowy i dobrze wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto:
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone, cukier puder. Ubijać, do otrzymania gęstej masy (nie za długo, by krem się nie zwarzył). Pod sam koniec dodać ekstrakt i zmiksować.
Krem śmietankowy przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą (1 cm) okrągłą tylką. Udekorować babeczki, oprószyć wiórkami kokosowymi. Na szczycie każdej z babeczek umieścić czekoladowy pomponik :-).
Smacznego :-).
BABECZKI RENIFERY
Ulubione babeczki lub muffinki w kształcie reniferów. Babeczki pokryte są polewą czekoladową, rogi to połówki precelków, nos to okrągłe biszkopty z przyklejonymi drażami, a oczy zrobione są z masy cukrowej i rozpuszczonej czekolady.
Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki:
Ciasto:
Ganache:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Smacznego.
BABECZKI ŁAPKI
Bardzo proste babeczki dziecięce, nie wymagające żadnych umiejętności w dekorowaniu. To łapki/ ślady pieska, misia, a może jeszcze innego zwierzaka. Wystarczy rozsmarować krem na babeczkach i ułożyć na nim ciasteczko, po cztery drażetki i już łapki gotowe.
Uwaga: Dekoracja jest mało trwała. Krem rozpuszcza kolorową otoczkę z m&m'sów. Dlatego najlepiej jest krem i drażetki nałożyć na babeczki niedługo przed podaniem. Jeśli babeczki mają być dłużej przechowywane to polecam zrobić masę maślaną lub budyniowo- maślaną .
Składniki:
Krem:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Smacznego.
MUFFINKI Z SZARLOTKOWYM NADZIENIEM.
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 ml mleka
1 jajko
1/3 szklanki oleju
1 szklanka prażonych jabłek ze słoika
cukier puder do oprószenia
Do miski przekładam wszystkie składniki ciasta, krótko je miksuję tylko do połączenia się składników i otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Formę na muffinki wykładam papilotkami papierowymi. Do każdej foremki wlewam łyżkę ciasta. Na środek ciasta kładę kopiastą łyżeczkę prażonych jabłek ze słoika. Na wierzch wykładam kolejną łyżkę ciasta. Wstawiam blachę z muffinami do piekarnika nagrzanego do 200*C na ok. 20 minut.
Po upieczeniu muffiny posypuję cukrem pudrem i podaję.
Nie ma świąt bez chociaż jednego babeczkowego wypieku, tym bardziej, że świąteczne, piękne papilotki do wypieków kuszą, oj kuszą... :-). Tym razem skromnie, ale bardzo smacznie - proste babeczki pomarańczowe z makiem i polewą z białej czekolady. Zamiast nich można oczywiście upiec jedną większą babkę, smacznego :-).
Składniki na 10 babeczek:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek i sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Masa pod koniec ucierania może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać ekstrakt i skórkę z pomarańczy, mak, zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników lub najlepiej - wymieszać krótko szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Polewa z białej czekolady:
W garnuszku nad parującym wrzątkiem umieścić czekoladę i kremówkę. Odczekać kilka minut, do roztopienia się czekolady, co pewien czas mieszając. Przestudzonym sosem udekorować babeczki.
Smacznego :-).