#ciasta #ciasteczka #słodkości #wypieki

Słodki świat wypieków

CIASTECZKA Z MASZYNKI

 

Proste, kruche, maślane ciasteczka wyciskane przez maszynkę do ciastek. Można zrobić je w klasycznej wersji lub kakaowej, zastępując część mąki kakao. Według poniżej podanego przepisu ciasteczka kakaowe wychodzą mocno kakaowe, ale bardzo smaczne. Jeśli wolicie mniej kakaowe ciasteczka to dodajcie mniej kakao, a zwiększcie o tyle samo ilość mąki.

Z podanego przepisu otrzymamy 2- 3 blachy ciasteczek, w zależności od ich kształtów.

Składniki:

  • 400g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wersja kakaowa:
Składniki:

  • 350g mąki pszennej
  • 50g kakao
  • 100g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200g masła o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
  2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie „taśmy” ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej. ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

 

  • Tekst i dodatki
  • Galeria
  • Slider
  • Formularz kontaktowy
  • Kolumny
  • Mapa
  • Prognoza pogody
  • Okazje i promocje
  • Księga gości
Zwiń

KOKOSANKI

 

 

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi. Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, szczególnie zaraz po upieczeniu, a w środku miękkie. W szczelnie zamkniętych pojemniku utrzymują świeżość przez parę dni.

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 50g masła
  • 2 białka
  • 120g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w garnku. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.

2

  1. Białka ubić na sztywną pianę. Kolejno, dalej ubijając, dodać stopniowo cukier.

3

  1. Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do zimnego kokosu. (Masa jest dość gęsta).

4

  1. Wykładać łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Można delikatnie uformować masę palcami, aby kokosanki były w miarę okrągłe, ale nie przyklepywać z góry. Ładne wyjdą, jeśli będą poszarpane.

5

  1. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

DWUKOLOROWE CIASTECZKA

 

Dwukolorowe ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka biało- czarne z kawałkami białej i ciemnej czekolady. Jasna strona ciasteczek ozdobiona jest dla kontrastu kawałkami ciemnej czekolady, a kakaowa strona kawałkami białej czekolady.

Wszystkie składniki powinny być ocieplone do temperatury pokojowej.

Składniki:

  • 200g masła
  • 160g cukru
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • 480g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo do ciemnego ciasta:

  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 60g białej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia

Dodatkowo do jasnego ciasta:

  • 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady lub czekoladowych groszków/ kropelek do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodawać po kolei po jednym jajku.
  2. W miseczce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Miksować do połączenia się składników.
  3. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać 2 łyżki kakao i 2 łyżki mleka, a na końcu posiekaną na grube kawałki białą czekoladę (lub groszek/ kropelki z białej czekolady).
  4. Do drugiej połowy wmieszać posiekaną na grube kawałki gorzką lub mleczną czekoladę (lub groszek/ kropelki z gorzkiej albo mlecznej czekolady).
  5. Na dwie lub 3 blachy wyłożone papierem do pieczenia nakładać po łyżeczce jasnego i ciemnego ciasta. (Ciastka można delikatnie uformować i zlepić opuszkami palców, ale nie rozpłaszczać, aby pozostały wypukłe). Między ciastkami pozostawić odstępy, aby nie posklejały się podczas pieczenia. (Odstępy nie muszą być duże. Ciastka rosną na boki, ale nie rozlewają się i powinny utrzymać kształt).

2

  1. Piec jedną blachę po drugiej przed ok. 15 minut w temperaturze 170°C z funkcją termoobiegu. Ciastka po upieczeniu pozostawić na chwilę na blasze. Następnie przełożyć je na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

 

CIASTECZKA Z GOTOWANYCH ŻÓŁTEK

Te ciasteczka są bardzo kruche i bardzo długo można je przechowywać.

 

Składniki

6 szt żółtka gotowane,
45 dkg masło,
20 dkg cukier,
30 dkg mąka pszenna,
30 dkg mąka krupczatka,
0,5 łyżeczki proszek do pieczenia
 

 

Przepis:

 

Ugotowane żółtka zetrzeć na tarce na drobnych oczkach do miski dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z metalową końcówką w kształcie gwiazdki. Wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę dajemy akcent dżemu lub powideł śliwkowych.U mnie dżem z dynii. Piec 10-15 min w 160 st.

Ciasteczka z gotowanych żółtek



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl