#ciasta #ciasteczka #słodkości #wypieki
PIERNIK Z JABŁKAMI
Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. (1 szklanka= 250ml)
Składniki:
Sposób przygotowania:
3 możliwe wersje:
BABKA DWUKOLOROWA
Jest to expresowa w wykonaniu babka. Jej dodatkową zaletą jest fakt, że można ją jeść zaraz po upieczeniu. No .... może trooooszeczkęęęę.... jednak warto byłoby poczekać, aby nieco przestygła...., ale z tym różnie bywa ;) ... Gdy są wielkie ciągoty do zjedzenia jej, nie ma się co katować ! Lepiej sobie kawałek ukroić, a potem kolejny, kolejny, .... . Babka jest przecież expresowa więc można upiec kolejną....
Składniki:
Wykonanie:
Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.