#ciasta #ciasteczka #słodkości #wypieki

Słodki świat wypieków

CIASTO CZEKOLADOWE

Składniki

  • 80 g masła
  • 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

 

Przygotowanie

  • Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
  • W rondelku umieścić pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki czekoladę, podgrzewać na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać na gładką masę.
  • W misce ubić jajka z cukrem (ok. 4 minuty) na puszystą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać. Dodać ubite jajka oraz masę czekoladową, zmiksować na minimalnych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  • Wyłożyć je do tortownicy, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 43 minuty do suchego patyczka (w większej niż 21 cm formie, ciasto będzie piekło się krócej, ok. 30 - 35 minut, sprawdzamy to patyczkiem wetkniętym w środek, czy jest jeszcze obklejony surowym ciastem).
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i studzić przez ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na paterę. Polać polewą: do garnka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone masło, cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu aż czekolada się roztopi. Od razu odstawić z ognia i polać po cieście.

PIERNIK Z JABŁKAMI

Piernik z jabłkami

 

Miękki, mocno puszysty i wilgotny piernik z kawałkami jabłek. Konsystencją nie przypomina klasycznego piernika, a jedynie smakiem. Jest delikatny, lekki, a dzięki jabłkom zachowuje długo świeżość.

 

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. (1 szklanka= 250ml)

 

Składniki:

 

  • 4 jajka
  • ¼ szklanki miodu
  • 120g cukru
  • 150g oleju np. rzepakowego
  • 300g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 60g orzechów (½ szklanki)
  • 60g rodzynek (½ szklanki)
  • 1 kg jabłek

 

Sposób przygotowania:

 

  1. W misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Odstawić na bok.
  2. Orzechy posiekać i wymieszać z rodzynkami. Odstawić na bok.
  3. Jabłka umyć, osuszyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Odstawić na bok.
  4. Całe jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, kremową masę. (Miksować na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut). Dalej miksując dodawać stopniowo olej. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodać mieszankę z mąką. Miksować krótko, tylko do momentu połączenia się składników. Wyłączyć mikser i wmieszać orzechy z rodzynkami szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu wmieszać kawałki jabłek. (Jabłek jest dużo w stosunki do ciasta ;)).
  5. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto przełożyć do formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić ciasto w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż lekko przestygnie. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

Piernik z jabłkami

Kontakt






Wyślij wiadomość


___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

CIASTO WIEWIÓRKA

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
  • 5 - 6 łyżek stopionego masła

 

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jajka ocieplić w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli, wymieszać.
  • Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem i odcedzić na sitku po 10 minutach moczenia.
  • Orzechy i czekoladę posiekać na kawałeczki.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z cynamonem.
  • Jajka ubić z drobnym cukrem lub cukrem pudrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Cały czas ubijając dodać stopniowo roztopione i ostudzone masło.
  • Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą przesiać bezpośrednio do miski z jajkami i zmiksować na minimalnych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
  • Dodać jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką.
  • Formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub tortownicę 30 cm wyścielić papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).

Propozycja podania

3 możliwe wersje:

  • cukier puder
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (krówkowej) i 3 łyżki wiórków kokosowych lub zrumienionych płatków migdałów (jak na zdj.niżej )
  • masa z serka Philadelphia

BABKA DWUKOLOROWA

 

Jest to expresowa w wykonaniu babka. Jej dodatkową  zaletą  jest fakt, że można ją jeść zaraz po upieczeniu. No ....  może trooooszeczkęęęę.... jednak warto byłoby poczekać, aby nieco przestygła...., ale z tym różnie bywa ;) ... Gdy są wielkie ciągoty do zjedzenia jej, nie ma się co katować !  Lepiej sobie kawałek ukroić, a potem kolejny, kolejny, .... . Babka jest przecież expresowa więc można upiec kolejną....

Składniki:

  • 5 jaj
  • 20 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • 1 płaska łyżka kakao

 

Wykonanie:

Masło ogrzewamy do momentu roztopienia i zestawiamy z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, wlewamy przestudzone, ale jeszcze ciepłe masło i dalej ubijamy. Porcjami wsiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy aromat. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, zostawiając trochę do  zabarwienia 1 łyżką kakao. Ciemne ciasto wykładamy na wierzch jasnego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z formy i przestudzeniu babkę posypujemy cukrem pudrem.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl